Nevylévejte! 8 věcí, které můžete udělat s těstovinovou vodou
Těstoviny jsou v kuchyni oblíbené. Jsou chutné, rychlé a snadno připravitelné a vhodné pro mnoho jídel. Ukážeme vám ale, jak využít vodou, ve které jste nudle uvařili. vody.
Zalijte květiny
Voda po nudlích je bohatá na minerály. Ty potřebují nejen lidé, ale i rostliny. Je však důležité, abyste ji předtím nechali vychladnout. Měla by být stále vlažná. Nikdy byste neměli zalévat rostliny horkou vodou, to jim může ublížit.
Krémové omáčky a pesto díky těstovinové vodě
Těstovinová voda obsahuje škrob, se kterým můžete zahustit omáčky. Vařená voda je vhodná pro pesto, dipy a omáčky všeho druhu, výsledkem jsou pěkné krémové omáčky, které zůstávají velmi dobře přilnuty k těstovinám. To funguje nejlépe, když zamícháme těstovinovou vodu ještě horkou do pesta nebo omáčky. Nezapomeňte, že voda na vaření nudlí již obsahuje sůl. Váš dip nebo pesto pak potřebuje o něco méně soli než obvykle.
lesk pro vaše vlasy
Zní to divně, ale funguje to. S vodou po uvařených nudlích můžete dát svým vlasům krásný lesk. Opatrně nalijte vodu na hlavu, vlasy by měly být úplně mokré. Nechte nudlovou vodu nasáknout deset minut. Poté můžete opláchnout čistou vodou nebo jemným šamponem jako obvykle. Pozor: opět nejdříve nechte vodu vychladnout a poté pečlivě zkontrolujte teplotu, abyste se neopařili.
Namočte fazole
Čočka, fazole a hrášek: Mnoho luštěnin by mělo být před vařením namočeno, nejlépe přes noc. Tak zkrátíte dobu vaření a můžete ušetřit energii. Kromě toho se luštěniny snáze stráví. Místo čisté vody, můžete použít těstovinovou vodu. Ta dává luštěninám chutnější podkres. Kromě toho by měly být ještě měkčí při vaření.
Jako přísada do polévek a dušeného masa
Podobně jako do omáčky můžete také přidat vodu po uvaření nudlí do všech polévek a dušených pokrmů. Jednoduše vyměňte čistou vodu nebo zeleninový vývar za nudlovou vodu. Polévka bude poněkud zahuštěná škrobem obsaženým ve vodě. Kromě toho, slaná nudlová voda dává polévce zvláštní aromatický dotek.
Léčba pro bolavé nohy
Ať už po dlouhém výletu nebo po dni v nepříjemných botách, je požehnání mít nohy v lázni s čerstvou vodou z těstovin! Voda ohřívá nohy a uvolni svaly. Kromě toho vám těstovinová voda dodá další minerály, díky nimž je pokožka pružnější. Je nejpříjemnější, když je těstovinová voda asi 40 až 50 stupňů teplá. Předtím však zkontrolujte, zda není příliš horká.
Opláchněte nádobí
Mohlo by to znít divně, aby se umylo špinavé nádobí se zakalenou těstovinovou vodou. Ve skutečnosti v ní rozpuštěný škrob rozpouští i tvrdou špínu. Skvělá alternativa k chemickým čistícím prostředkům! Nechte nádobí namočené v horké těstovinové vodě.
Nalijte nudlovou vodu do chleba a těsta na pizzu
Pokud uděláte těsto na pizzu nebo chléb, určitě budete potřebovat sůl a tekutinu. Vzhledem k tomu, že voda z těstovin obsahuje obě složky, je to skvělá alternativa k běžné vodovodní vodě. Nudlová voda přidává extra chuť a díky škrobu také absorbuje. Geniální!